Afecțiunile cardiovasculare în România


ROMÂNIA…ȚARA ÎN CARE 1 ROMÂN DIN 2 MOARE DE BOLI CARDIOVASCULARE…

Comparativ cu celelalte state ale Uniunii Europene, în anul 2013 România s-a situat pe penultimul loc în ceea ce privește numărul de proceduri de angioplastie și de proceduri de bypass efectuate pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare. În ceea ce privește dotarea cu angiografe, România este pe ultimul loc, la egalitate cu Macedonia.

Deși afecțiunile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România, reprezentand 57% din total cauze deces, statul alocă din fonduri publice o sumă de 14 ori mai mică decât cea alocată pentru afecțiunile oncologice, cea de-a doua cauza de mortalitate în România!!!

Viitor sumbru pentru pacienții cardiaci din România…

În România, procedurile cardiovasculare sunt finanțate din sistemul public de asigurări sociale prin intermediul programelor naționale. Conform datelor publicate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ORDINUL nr. 185 din 30 martie 2015 (*actualizat*) publicat în Monitorul Oficial nr. 219 din 1 Aprilie 2015, creditele bugetare și de angajament aferente programelor naționale de sănătate curative pentru anul 2016 sunt următoarele:

  • program național de oncologie – 384 406 000 EUR
  • program național de diabet zaharat – 196 264 222 EUR
  • program național de tratament al bolilor rare – 28 648 666 EUR
  • program național de boli cardiovasculare – 24 832 444 EUR

Afecțiunile cardiovasculare – principala cauză de mortalitate în România.

Din cifrele arătate mai sus reiese că afecțiunile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România, că sumele alocate în cadrul programelor naționale pentru acest tip de afecțiuni sunt cu mult sub nevoile reale ale populației, concomitent cu finanțarea disproporționată – fără a se ține cont de mortalitate – a altor categorii de afecțiuni.