Realocarea fondurilor pentru tratamentul bolile cardiovasculare, principala cauză de mortalitate în România, prioritate grad 0 pentru medicii români!


Principala cauza de mortalitate din România este reprezentată de bolile cardiovasculare ( 54.521 decese), dublu față de media europeană (108.9 la 100.000 locuitori în România, față de 43.8 media europeană), potrivit datelor publicate de OMS pentru anul 2014. Aceste date poziționează România pe primul loc, la nivelul Uniunii Europene in ceea ce priveste mortalitatea prin boli cardiovasculare.

Referitor la tratamentul acestor afecțiuni, în 2013, România s-a situat pe penultimul loc din UE, după numărul de proceduri de angioplastie și de bypass, iar după dotarea cu angiografe, țara noastră este pe ultimul loc din Europa.

Societatea Română de Chirurgie Vasculară, Comisiile consultative de Chirurgie Cardiovasculară și Cardiologie din cadrul Ministerului Sănătății, Societatea Română de Chirurgie Endovasculară, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Asociația pentru Sprijin Medical organizează, în 24 iunie, la București, o conferință internațională de advocacy privind finanțarea afecțiunilor cardiovasculare în România. Tratamentul acestora reprezintă doar 4.5% din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, deși bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România, totalizand 57.8 % din totalul deceselor. La eveniment vor participa reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai Casei Naționale de Asigurări, profesioniști de renume din țară și din străinătate, precum și reprezentanți ai mediului academic.

Prioritate

Conferința internațională de advocacy „Accesul pacienților la proceduri cardiovasculare în România”, reprezintă începutul unei campanii de durată, care are drept scop transformarea afecțiunilor cardiovasculare în prioritatea strategiei naționale în domeniul sănătății.

Comisiile de specialitate de Chirurgie Cardiovasculară și Cardiologie ale MS au pregătit o serie de propuneri de soluționare pe care le va înainta spre dezbatere. “Organizăm acest eveniment ca un punct de pornire al unei campanii de durată, nu va fi doar un alt moment în care ne întâlnim, discutăm, dar nu rezolvăm nimic. Consider că data de 24 iunie va marca inițierea unui dialog cu autoritățile implicate în sistemul de sănătate din România, pentru a putea trage un semnal de alarmă asupra mortalității crescute în România, cauzate de bolile cardiovasculare, în raport cu media țărilor europene”., declara președintele comisiei de Chirurgie Cardiovasculară, Conf. dr. Victor Costache.

În cadrul conferinței vor fi analizate modelul de finanțare a procedurilor cardiovasculare, accesul pacienților la aceste servicii medicale, transparența decizională a instituțiilor publice implicate în procesul de alocare a fondurilor și vor fi propuse soluții concrete, în beneficiul pacienților. Procedurile cardiovasculare sunt finanțate, în România, din sistemul public de asigurări sociale prin intermediul programelor naționale. Deși afecțiunile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România,

La eveniment vor fi prezente nume sonore ale medicinei internaționale, din Europa și America, care vor prezenta modelele deja funcționale din țările lor.

 

Sursa Bucuresti FM. Vezi articolul aici.